De nieuwe tijdslijn van Facebook "Closer Together"!

Gepost op 2018-01-19

Daar is heel wat om te doen geweest de laatste dagen, vooral beheerders van pagina's maken zich al dan niet zorgen. Met "Closer Together" wil Facebook terug naar zijn roots. Opnieuw meer berichten van je vrienden en minder berichten van bedrijven en nieuwsorganisaties op je tijdslijn.

Toen Mark Zuckerberg in 2004 Facebook startte, dat was toen nog onder de naam "The Facebook" was het zijn bedoeling om studenten van Harvard met elkaar in contact te brengen. The Facebook sloeg onmiddellijk aan bij de studenten en al snel werd "The Facebook" opengesteld voor andere studenten. In 2005 werd de naam aangepast naar Facebook.com en in september 2006 opengesteld voor iedereen. Eind 2006 waren er maar liefst 12 miljoen gebruikers, in juli 2010 een half miljard. Vandaag zitten we aan meer dan 2 miljard gebruikers.

Met het nieuwe algoritme dat Facebook gaat toepassen zullen foto's en video's van vrienden en familie dus terug absolute voorrang krijgen. We merkten dit al een tijdje, sinds midden september 2017. Sinds toen was er al een minder bereik op pagina’s waar te nemen. Dit was een voorproefje, want enkel berichten die écht interactie uitlokken zullen in de toekomst nog op bereik kunnen rekenen. Dat was vroeger ook al, maar zal nu nog sterker worden.

Vooral bij de professionele gebruikers leidt dit tot zenuwachtigheid: zullen hun commerciële boodschappen (nog) minder zichtbaar zijn als ze er niet voor betalen? Het komt er op neer dat posts die geen reacties, likes of 'shares' opleveren, en niet relevant voor je doelgroep zijn, minder zichtbaar zullen worden. Posten om te posten, heeft dus echt geen zin meer. Wil je dat bepaalde berichten toch goed scoren zal je er voor moeten betalen. Het wordt dus dé uitdaging om écht waarde toe te voegen (en relevant te zijn voor jouw doelgroep) en interactie uit te lokken en niet enkel aandacht te trekken.

Is dit nu het einde van de bedrijfspagina’s? Neen. Facebook is en blijft een commercieel bedrijf. De App zelf mag dan wel gratis zijn. Facebook wil dat wij zo lang mogelijk op Facebook zitten omdat het op die manier enorm veel te weten komt over ons en deze gegevens worden doorverkocht omdat ze zeer waardevol zijn voor marketeers. Mark Zuckerberg wil ons terug met elkaar in contact brengen. Ons terug met elkaar laten praten. En ons dus niet enkel door onze tijdslijn laten scrollen. Hij wil ons terug actiever maken op Facebook. Als hij daar in slaagt en de perceptie rond Facebook verandert terug, gaan mensen Facebook terug positiever ervaren. Community building dus. En daar zullen adverteerder gretig op inspelen.

Overtuigd van onze kwaliteiten?

Contacteer ons